Blog Layout

Onderhoudsadvies voor granieten bladen

Simon van Lit • apr. 24, 2017

Onderhoudsadvies voor granieten bladen

Uw aanrechtblad is gemaakt van graniet, één van de hardste natuursteen soorten. Graniet wordt gewonnen
uit groeves wereldwijd: van Zuid-Afrika tot Noorwegen en van India tot Brazilië. Via natuursteengroothandels
in Italië is dit blad met de hand voor u gemaakt in Westkapelle, Zeeland. Afwijkingen in het materiaal zoals
kleur- en structuurverschillen, maar ook kleine aders, haarscheurtjes, natuurlijke vlekken en kleine putjes
onderstrepen de waarde en echtheid van dit natuurproduct.

Advies na montage
Bij de montage van uw werkblad worden lijm en/of zuurvrije kitten gebruikt. Deze hebben ongeveer 1 dag
nodig om uit te harden. Het blad is in de werkplaats reeds behandeld. Echter, we raden u aan om voor
ingebruikname van het blad dit nogmaals te verzorgen met de bijgeleverde Lithofin Vlekpreventie.

Zo gebruikt u de bijgeleverde Lithofin Vlekpreventie:
• Het werkblad dient volledig droog, stofvrij en vetvrij te zijn.
• Breng het middel niet vanuit het blik direct aan, maar gebruik hiervoor een doek.
• Laat het blad goed drogen.
• Maak vervolgens het blad schoon met terpentine en reinig het nog 1x met allesreiniger.

Uw blad is nu gereed voor gebruik en zal geen vloeistoffen meer opnemen. Indien gewenst kunt u na 36
uur de behandeling nogmaals herhalen.

Dagelijks onderhoud 
Voor het dagelijkse onderhoud kunt u het blad afnemen met een schone vochtige doek met normale zachte
schoonmaakmiddelen. Gebruik nooit een schuurmiddel dit kan de polijstlaag beschadigen en doffe plekken
veroorzaken. Wij adviseren Wash & Clean te gebruiken. Dit is een speciaal reiningingsconcentraat voor het snel en moeiteloos onderhouden van alle soorten marmer, natuur- of betonsteen. U kunt dit bij Dominicus bestellen.

Dagelijks gebruik
Laat geen vetten of voedingsmiddelen onnodig lang op het werkblad liggen. Vermijd het contact met hete
pannen en scherpe voorwerpen. Laat geen zware voorwerpen op het blad vallen en ga niet op het werkblad
zitten of staan. Indien er toch vlekken ontstaan zijn deze vaak moeilijk te verwijderen. Chloor, aceton of watersofperoxide kunnen een oplossing zijn. Kalkvlekken zijn het beste te verwijderen met natuurazijn.

Wij wensen u veel plezier met uw werkblad. Vergeet u niet uw levenslange garantiekaart in te vullen?

Heeft u nog meer vragen? Laat het ons weten zodat wij u vrijblijvend advies kunnen geven.
03 jan., 2022
Bravoure Badkamers neemt bedrijfstak over
door Simon van Lit 01 jun., 2019
Vanaf 1 juni 2019 draagt het Zeeuwse familiebedrijf Dominicus de productgroep ‘Haarden‘ over aan de Zeeuwse Haardenspecialist uit Goes. Dominicus gaat zich volledig focussen op natuursteen met het uitgangspunt om landelijke specialist te worden. Zeeuwse Haardenspecialist neemt productgroep, service en deel van de medewerkers over van Dominicus De directie van Dominicus is in gesprek gegaan met Wim-Pieter Dijkers van de Zeeuwse Haardenspecialist. Als oud-werknemer van Dominicus is hij goed op de hoogte van de werkwijze van Dominicus. Daarom is de Zeeuwse Haardenspecialist dé partij om de productgroep van Dominicus over te nemen. Naast de producten, verzorgt de Zeeuwse Haardenspecialist vanaf 1 augustus ook de service en garantie richting de bestaande klanten van Dominicus. Om een goede service te kunnen waarborgen, gaat een deel van de medewerkers van Dominicus mee naar de Zeeuwse Haardenspecialist. Alle andere medewerkers worden in overleg herplaatst binnen Dominicus. De huidige klanten van Dominicus worden geïnformeerd over de productovername. Groeiende vraag naar producten van natuursteen Dominicus is al bijna 45 jaar actief als steenhouwer waarbij natuursteen wordt verwerkt tot onder andere keuken- of tafelbladen, wastafels en raamdorpels. Daarnaast realiseren zij gedenktekens voor klanten uit heel Nederland. “De afgelopen jaren hebben we een sterke groei in de vraag naar producten uit de eigen steenhouwerij mogen ervaren. Met name op het gebied van (mega)jachten krijgen we steeds meer vraag naar gespecialiseerd werk. Ook de productgroep ‘Gedenktekens’ ontwikkelde zich de afgelopen 5 jaar. We hebben nu veel meer klanten buiten de regio Zeeland. Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat we afscheid gaan nemen van de productgroep haarden en ons volledig toeleggen op natuursteen”, aldus Niels Dominicus. Dominicus Dominicus is een Zeeuws familiebedrijf met vestigingen in Westkapelle en Goes. Daarnaast heeft de organisatie ook vestigingen in Rotterdam en Dordrecht die volledig ingericht zijn voor grafstenen onder de noemer Grafsteenwinkel. De organisatie is gespecialiseerd in natuurstenen producten, sanitair tegels en gedenktekens. Dominicus bestaat sinds 1975 en inmiddels staat de tweede generatie aan het hoofd van de organisatie.
door Simon van Lit 05 apr., 2019
Na jaren van intensief gebruik kan een natuurstenen tegelvloer zijn beschadigd of ten dele haar glans hebben verloren. Na een renovatie toont de vloer weer als een geheel en heeft een volle glans. Ook kunnen eventuele beschadigingen of hoogteverschillen worden verwijdert. Dit is wel alleen aan te raden wanneer er geen voegen zijn. Er zijn twee methoden, die verschillende resultaten geven; kristalliseren en schuren. Kristalliseren Met kristalliseren kan een dof gelopen vloer weer op glans gebracht. De glansgraad na behandeling hangt af van de oorspronkelijke oppervlaktebewerking (gezoet of gepolijst) en de mate waarin deze dof is gelopen. Kristalliseren maakt zeer ondiepe krasjes onzichtbaar of minder zichtbaar. Andere beschadigingen blijven onveranderd zichtbaar. Deze methode is alleen geschikt voor stenen opgebouwd uit kalk, zoals marmer en kalksteen. Voordat met kristalliseren wordt begonnen moet eerst een eventuele beschermlaag worden verwijderd. Dit gebeurt met een intensieve reiniging. Daarna wordt met behulp van chemicaliën en een boenmachine een chemische reactie veroorzaakt met de kalk in de toplaag van de natuursteen. Hierdoor ‘verdicht’ de toplaag zich, waardoor de glans toeneemt, de steen iets harder wordt en iets minder dampdoorlatend wordt dan het oorspronkelijke steenoppervlak. Schuren Met schuren kunnen beschadigingen, hoogteverschillen, en een dof uiterlijk worden aangepakt. Na het schuren toont de vloer mooi vlak en heeft een volle egale glans. Lichte beschadigingen zijn weggeschuurd evenals hoogteverschillen tussen tegels. Een oude vloer ziet er na schuren weer als nieuw uit. Machinaal wordt een laag van de vloer afgeslepen, onder toevoeging van water om de slijpschijven te koelen. Met steeds fijnere slijpschijven wordt daarna glans op de vloer aangebracht tot de gewenste glansgraad is bereikt. Moeilijk bereikbare plaatsen worden behandeld met kleiner handgereedschap. Oorspronkelijke is deze bewerking bedoeld voor zachtere steensoorten, zoals marmer en kalksteen. Inmiddels zijn er machines waarmee ook hardere stenen, zoals gneis en zelfs graniet kunnen worden bewerkt. In het algemeen geldt dat de hardheid van de steen (de kras vastheid) van invloed is op de maximale haalbare hoogte van de glans.
Share by: